«Jeg er så takknemlig for at hun utfordret meg»


Sykepleieren gjorde noe viktig da hun utfordret Edda María til å strikke Marius-genser. Ikke bare viste hun at hun hadde troen på henne, men hun fikk henne også til å jobbe for å oppnå en mestringsfølelse.

Filmene Edda María lager i Oppvekst-serien kan plasseres i selvhjelps-kategorien og være til nytte for mennesker som går gjennom tunge perioder i livet. Er man syk trenger man ofte profesjonell behandling, men i tillegg til dette kan mindre aktiviteter som synging og strikking bidra til mer glede i hverdagen.

Oslo-psykologene sier det slik:

Selv om man ikke kan tvinge seg selv til å ha det moro, kan en velge å gjøre ting som tidligere ga en glede og mening. Ta opp igjen en gammel hobby eller idrett du likte før, uttrykk deg kreativt gjennom musikk, kunst eller skriving, gå med venner på kafé, ut i naturen, eller på fotballkamp.

Edda María syns det er viktig å påpeke at denne type selvhjelp kan være vanskelig å gjennomføre hvis man er veldig syk. Det er ikke gitt at hun selv hadde vært mottakelig for strikkeutfordringen ett år tidligere, forteller hun åpent. Ved å fortelle om metodene hun syns fungerer for seg, håper hun at andre inspireres til å gjøre det samme. Om ikke akkurat nå, så kanskje etter hvert.  

Det finnes også en annen fordel ved å gjøre som Edda María gjør i denne filmen. I tillegg til den positive følelsen hun får av å mestre strikking, øker hun antageligvis endorfinproduksjonen mens hun holder på. At kroppslig aktivitet øker produksjonen av endorfiner – kroppens “lykkehormon”, er velkjent for mange. I et intervju sier psykologen Jan Cristophersen følgende:

Forskere har påvist en sammenheng mellom aktivitet med hendene og endorfinproduksjon. Du trenger altså ikke å løpe tre mil for å føle deg bedre, men det er også effektivt å drive med strikking eller annet håndarbeid.

Nettopp det fikk Edda María erfare. Hun kunne strikke fra før, men hadde aldri prøvd å ta steget videre før sykepleieren sa noe. Mestringsfølelsen som fulgte med, ga henne glede og en varig hobby hun kan kose seg med så lenge hun ønsker. 

– Du skal jo være med deg selv “24/7”, og hvis du for eksempel er syk og behandles av psykolog bare én gang i uka, blir det veldig mye tid til overs. Det er denne tiden det er viktig å prøve å hjelpe seg selv på, oppsummerer Edda María.

 

, ,