Barn på flukt: «Jeg hadde ikke lyst å flytte fra Syria.»


Tilbake til Serie: Barn på flukt

Han måtte forlate hjemmet sitt og vennene sine i Syria. Han hadde et godt liv før krigen og sier han aldri kommer til å glemme vennene sine der. De pleide å sykle og spille fotball, og han ville ikke flytte fra alt dette. Men det måtte han. Han og familien flyktet til Norge.  

Når barn har forlatt hjemlandet sitt opplever de ofte både sorg og savn. De kan være lei seg fordi de har mistet hjemmet sitt, eiendeler, leker og det livet de var vant til å leve. I tillegg savner de kanskje besteforeldre, kusiner, fettere, tanter, onkler og venner som de måtte reise fra.

Gutten sier at det var det vanskelig å være her i starten. Han skjønte ikke språket og hadde ikke venner. Men en dag kom en gutt bort til han og spurte om han ville være med ut for å sykle. Det betydde mye og han ble veldig glad. Sykling pleide han jo å gjøre i Syria også.

Alle disse tingene er viktig å tenke på hvis man møter noen som har måttet dra fra hjemlandet sitt. Barna det gjelder blir helt sikkert like glade som det denne gutten ble, og kanskje litt mindre lei seg, hvis noen prøver å bli kjent med de på den nye plassen.

Hva lærer vi her?

  • Ta godt imot den nye eleven: når det kommer en ny gutt eller jente til nabolaget eller klassen, kan det hende de syns det er vanskelig å være ny. Hvis du ser de er triste, finn ut om det er noe du kan hjelpe med slik at det blir bedre. Hvis de savner de gamle vennene sine, kan du hjelpe ved å bli en venn for de her.
,