Barn på flukt: «Si hei tilbake til meg.»


Denne gutten kom alene til Norge som 15-åring. Han ønsket å bli en del av samfunnet, men opplevde at det var vanskelig fordi han kom fra Afghanistan. Han tenkte at det var fordi folk i Norge alltid hører negative ting om hjemlandet hans på TV.

Da han flyttet til en ny plass og startet på et fotballag, møtte han en gutt som var skikkelig hyggelig. På det tidspunktet syntes han det var vanskelig å snakke norsk, og var redd for å si noe feil. Gutten på fotballaget sa akkurat det den nye lagkameraten trengte å høre:

Ikke vær redd. Jeg skjønner hva du mener.

Det betydde mye for denne gutten. Etter å ha blitt inkludert på denne måten og fått seg venner, begynte han å forstå at ikke alle nordmenn hadde fordommer mot han og andre som kommer fra Afghanistan. Nå håper han at alle kan være sånn som gutten på fotballaget og gi folk en sjanse til å bli kjent med dem. – Å hilse på fremmede koster lite, men betyr mye, sier han.

Hva lærer vi her?

  • Si hei tibake: når du møter nye folk fra andre kulturer, kan det hende de sier eller gjør ting som du ikke er vant til og som virker merkelig. Som å hilse på fremmede som går forbi for å vise respekt. Det er viktig å tenke på at det er like merkelig for de som ikke har vært her før, å se at vi ikke gjør det samme som dem. Hvis man bare sier hei tilbake og kommer i snakk, kan det hende begge parter lærer noe nytt, og til og med endrer synet på hva som faktisk er merkelig og ikke.
  • Ta imot de som er nye: det spiller ingen rolle om den nye gutten i klassen eller fotballaget snakker et annet språk, de fortjener å bli tatt i mot på samme måte som alle andre. Hvis de nøler med å snakke det samme språket som deg, kan du si som gutten i filmen sa: «Ikke vær redd. Jeg forstår hva du mener».
,