Barn på flukt: «De møtte meg og motiverte meg.»


Denne gutten var fast bestemt på at han måtte lære seg det norske språket da han kom til Norge. Han startet å lete etter en plass hvor han kunne gjøre det, og valget falt på det lokale biblioteket. For han var det et kjempegodt valg, forteller han. På biblioteket kan man skrive, lese og snakke med de som jobber der. Det var en perfekt plass å lære seg norsk. Det beste var at de som jobbet der var så hjelpsomme.

Som flere av de unge som har laget digitale fortellinger om å komme til Norge, var denne gutten også veldig usikker når han snakket norsk med andre. Han gjorde det likevel, og de han snakket med på biblioteket motiverte han til å snakke mer og lære mer. Han følte seg ikke dårlig når han pratet med dem, på grunn av den vennlige måten de møtte han på.

Han anbefaler de som skal lære seg et nytt språk å prate hele tiden. Hvis folk ler av måten du prater på, skal du ikke bry deg om det, sier han. 

Hva lærer vi her?

  • Motiver andre: det å lære seg et nytt språk er en veldig stor oppgave. Selv om man er flink og jobber hardt, vil det være dager hvor det kjennes ut som man aldri kommer til å få det til. Da er det veldig nyttig at andre oppmuntrer og støtter deg. Det er alltid godt å ha en heiagjeng som motiverer deg til å fortsette, og som påpeker hvor stor fremgang du allerede har hatt. De som har mulighet til å heie på andre, burde gjøre det hver gang sjansen byr seg!
  • Ikke le av andres feil: hvis du snakker med en som ikke kan norsk flytende, er det veldig viktig at du ikke gjør narr av det som uttales feil. Hvis du gjør det, blir det enda vanskeligere for denne personen å fortsette å prøve. Den beste måten å lære et nytt språk på er nemlig å snakke det, og derfor bør du være høflig og ikke få denne personen til å bli flau eller usikker slik at han eller hun slutter å prøve.
,