Barn på flukt: «Alle trenger kjærlighet.»


Denne jenta flyktet alene og kom til Norge som 14-åring. Hun spurte seg selv «hvordan kan jeg bli en av dem, hvordan kan jeg lære et nytt språk?». Hun fant ut at det var veldig viktig å lære seg å snakke norsk, for å bli norsk. Hun gikk på norskkurs og begynte å låne bøker på biblioteket. Hun oppsøkte også situasjoner som gjorde at hun måtte prate norsk, som å hjelpe til på bibliotek og på sykehjem.

Det gikk greit å lære seg norsk selv om det ikke var morsmålet hennes. Hun fikk venner som hjalp henne med å uttale bokstavene og ordene hun syns var vanskelige. 

Jenta sier at man ikke skal skyve folk vekk selv om man ikke kjenner dem, på samme måte som at man ikke skal dømme folk uten å kjenne historien deres. Alle trenger kjærlighet, sier hun.

Hva lærte vi her?

  • Vær målrettet og bestemt: hvis du skal lære et nytt språk, lønner det seg å jobbe hardt og prate mye på det språket du lærer. Biblioteket har mange lærerike bøker som kan hjelpe deg enda mer.
  • Vær hjelpsom: hvis du kjenner noen som lærer seg et språk som du allerede kan, er det kjempefint om du hjelper til når du har mulighet. Det gjør det mye lettere.
  • Ikke døm noen: du vet ingenting om en person før du har snakket med dem. Hvis noen for eksempel ser sure ut, kan det hende de egentlig bare er sjenerte. Det finner du først ut når dere prater. Møt alle nye mennesker med åpenhet og ikke skyv de vekk bare fordi de er nye og fremmede.
,