NAV, politi og ungdomsarbeidere må forstå menneskene de jobber for


Det er viktig at hjelpeapparatet ser barn og ungdom for hvem de egentlig er. Det mener miljøterapeut Stine Sundsbø Hollerud i Uteseksjonen, Oslo Kommune.  

Skrevet av Siv Heimdal og Therese Holmen

– Ungdommer kan være tøffe i trynet, men de trenger omsorg de også, sier Stine.

Stine er miljøterapeut i Uteseksjonen i i Oslo Kommune. Hun deltok på verksted i digital historiefortelling med World Wide Narrative for å lære og bruke metoden sammen med ungdom.

En digital fortelling er en enkel kortfilm satt sammen ved hjelp av et verktøy som ungdommene kjenner godt til fra før, mobilen. Ungdommene lager historien sin selv ved å sette sammen bilder, videoklipp, tekster, musikk og effekter.

Stine mener digitale fortellinger kan være et viktig verktøy for at miljøterapeuter, politi eller NAV-konsulenter kan få en bedre forståelse for de menneskene de skal utvikle tjenester for.

– Det er viktig at både NAV og Politiet får høre ungdommene si ting som gir dem et annet bilde av hvem den tøffe gutten egentlig er, uten å være forutinntatt, sier hun. – Saksbehandleren på NAV ser kanskje bare at gutten skriker i sinne til dem, mens jeg ser at han gråter i bilen.

Stine mener det er viktig at hjelpeapparatet tar seg tid til å se hele mennesket.

– Når man ser en digital fortelling som en ungdom har brukt tid på å lage for å fortelle deg noe, lytter man. Ungdommene får fortelle på sin måte, uten å bli usikre, sinte og lei seg, sier Stine.

Onsdag 25. oktober kan du møte Stine på fagdagen Unge voksne i åpne rusmiljø 2017. Her har hun flere digitale fortellinger som skal vises frem. Facebooklenken under så får du tak i billetter.