– Fra helvete til nesten himmelen på 1 – 2 – 3


Kvinne 49 år opplevde omsorgssvikt og seksuelle overgrep i oppveksten, og i voksen alder fant hun seg selv i et voldelig forhold også der med seksuelle overgrep. Hun og hennes to sønner på 18 år og 21 år har delt sine historier med oss.

Historien hennes starter 6. mai 2010, den dagen politiet og barnevernet kom på døren for å hente dem. Sønnene hennes var på skolen, mens hun var hjemme.

– Fra helvete til nesten himmelen på 1 – 2 – 3. Syns jeg så masse lys utenfor leiligheten. Ringte på døra. Stod seks stykk politi pluss barnevern. Etter 14 år i vold og seksuelt misbruk, og hvor ungene var utsatt for vold, fikk jeg endelig valget, ungene eller faen sjøl.

Det var et sted som spilte en kjempeviktig rolle for familien, og det var krisesenteret. Der fikk de forståelse og støtte til å starte veien til å «bli en normal familie», som de kaller det selv.

Se kvinne 49 år sin digitale fortelling om starten på reisen.

Sønnen på 18 år forteller om læreren fra ungdomsskolen som så han. Han skjønte at det var noe som ikke stemte, og derfor sluttet han ikke å spørre gutten. Istedenfor å snakke med han om hva som skjedde med han på skolen, spurte han «Hvordan har du det egentlig hjemme?».

Se den yngste sønnen sin digitale fortelling om den dagen læreren ikke gav seg.

Sønnen på 21 år forteller om en situasjon som hendte 5 år tidligere. Han opplevde stefaren som en general som var umulig å trosse og som han måtte utføre ordre fra. En situasjon som var «normal» for han, og hvor han ikke hadde kjennskap til hverken familievernkontoret eller krisesenteret som senere ble sentrale. I dag forteller han «De hjalp meg til å bli den personen jeg egentlig er». Han forteller også om den dagen de ble hentet mens han selv var på skolen.

Se den eldste sønnen sin digitale fortelling om hvem han følte han var før krisesenteret og familievernkontoret kom inn i bildet.

[su_box title=»Bakgrunn»]Høsten 2015 har Redd Barna sammen med det lille selskapet World Wide Narrative, gjennomført seks workshops hvor 27 unge og voksne fra hele landet, som har vært utsatt for seksuelle overgrep mot barn, har laget digitale fortellinger. Digitale fortellinger er korte videoer med en muntlig fortelling som bærer historien, og bilder eller illustrasjoner som støtter det fortalte. Gjennom å lage slike digitale fortellinger får disse personene fortelle sine historier på sin egen måte. De eier sin egen historie og forteller oss hva som burde være annerledes. Dette er mennesker som har valgt å dele sine vonde erfaringer og sine kloke refleksjoner for å hjelpe barn som utsettes for overgrep i dag. Og vi har alle noe å lære av dem. Se dem, og del dem.[/su_box]